naše dovolené

26.09.2010 22:31

Bylo toho opravdu spousta tak snad jen některé z nejzajímavějších míst ne jen v cizině. I u nás máme velmi hezky a tak začneme naší zemí.

Prachovské skály jsou skalním uskupením pískovcových útvarů různých tvarů nedaleko města Jičín, přírodní rezervací, součástí CHKO Česká ráj a oblíbeným cílem turistů. Nádherná krajina. Jsou zde pro turisty vytvořeny dva prohlídkové okruhy. Turistická sezóna trvá od 1. dubna do konce října, ale přístup je volný (a tedy bez placení) i v ostatních měsících. Ve skalách je řada upravených, různě pojmenovaných vyhlídek. Uprostřed skalní oblasti je přírodní koupaliště Pelíšek. Celá oblast je dobře přístupná automobily, veřejnou autobusovou dopravou a také pěšky – 7 km od Jičína po turisticky značených cestách.

Adršpach je obec v severovýchodních Čechách pod zříceninou hradu Adršpach leží v okrese Náchod v královehradeckém  kraji. Leží při hranici s městem Teplice nad Metují, s polským Slezskem a obcemi okresu Trutnov. Adršpach je oblíbené turistické místo nadregionálního významu. Hlavní atrakcí jsou Adršpašsko-teplické skály a Křížový vrch, pozoruhodná ruina hradu Adršpach a Adršpašský zámek (nepřístupný). Poblíž Adršpachu jsou prameny řeky Metuje. Území Adršpachu je součástí Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Městys Netvořice leží v severozápadní části okres Benešov. Rozkládají se v kotlině Netvořické vrchoviny, náležející do Středočeské pahorkatiny.Snad jedno z mála malých městeček kde můžete strávit celý den a stále nebudete mít vše prohlídlé. Co vše zde najdete?

  • Kostel Nanebevzetí Panny Marie
  • Městské muzeum
  • Muzeum motocyklů
  • Muzeum smaltu

Kousek od Netvořic naleznete Vojenské technické muzeum Lešany  které soustřeďuje ve svých sbírkách vojenská vozidla a další vojenskou techniku od roku 1890 až do současnosti. Nachází mezi obcemi Krhanice a Lešany na levém břehu řeky Sázavy asi 30 km jižně od Prahy, provozovatelem je Vojenský historický ústav.  Počet vystavených exponátů postupně narůstal až na současných 450 kusů tanků, kanónů, motocyklů,obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Expozice je soustředěna v několika halách a venkovních přístřešcích. A velká výhoda ...neplatí se žádné vstupné. Je zde uložen i známý růžový tank ze Smíchova.

Z našich krajů je to prozatím vše bylo by toho ještě spousta ....hradů a zámků a zoo a jiných krásných míst .Můžete nám i vy napsat kde se vám líbilo na naši adresu klub.maminek.lubna@seznam.cz a když se nám sejde více podnětů třeba založíme v sekci "Kam zajít" i kam na dovolenou s dětmi.

Jdeme dál hurá do ciziny i "ciziny"

Rakouské Alpy jsou horským systémem zahrnujícím do sebe všechna pohoří Apl,  nacházejících se v Rakousku. Povrch Rakouska tvoří ze dvou třetin Alpy náležící horopisně pod Východní Alpy. Alpy však nezabírají celou rozlohu země a najdeme zde hned několik zcela odlišných pohoří a krajinných celků. Tvář alpských hřebenů je rozbrázděná množstvím většinou podélně tekoucích řek, tvořících až několik desítek kilometrů dlouhá  údolí . Alpy jsou hlavní pramennou oblastí Evropy. Velký podíl na průtoku řek má více jak 600 km² plochy ledovců. Rakouské Alpy se mohou pyšnit neobyčejně velkým počtem jezer.

Turecko (oficiálním názvem Türkiye Cumhuriyeti, česky Turecká republika) je demokratickou zemí ležící v Malé Asii a z menší části v jihovýchodní Evropě.Turecko hraničí na severovýchodě s Gruzii, na východě s Arménii,  Ázerbájdžánem (exklávou Nachičevan) a Íránem, na jihovýchodě s Irákem Sýrií. Z jihu omývá břehy Turecka Středozemní moře, ze západu Egejské moře. Na západním okraji evropské části Turecka probíhá hranice s Řeckem a Bulharskem. Severní břehy Turecka omývá Černé moře. 

 

Slovensko -

Bešeňová je obec na Slovensku v okrese Ružomberok známá především svými termálními prameny a lázněmi.V Bešeňovej se nacházejí minerální prameny o teplotě až 60°C se zvýšeným obsahem vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a železa. Nedaleko obce se nachází archeologické naleziště Liptovská Mara-Havránok se sídlištěm z mladší doby železné.

Vlkolínec je jednou z městských částí slovenského města Ružomberok, leží v severovýchodním výběžku pohoří Velká Fatra v bočním údolí Revúcké doliny na jižním úpatí vrchu Sidorovo..Vlkolínec představuje na Slovensku nejzachovalejší a nejkompletnější celek původních lidových staveb. Pro tuto jedinečnost byl v roce 1977 vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury a v roce 1993 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Něco jako náš Rožnov pod Radhoštěm.

A i zde by se dalo psát dlouho jetu spousta hradů , zámků, i jeskyní a dalších zajímavostí.

 

Většina údajů použita z Wikipedie.