Koláčová středa
Nanukové řezy
4žloutky
8lžic teplé vody
25dkg cukru.......vše ušlehat
přidat:
10dkg mletých ořechů
20dkg hladké mouky
1/2 pr.do peč...lehce promíchat. Přidat sníh
ze 4bílků. Pečeme při 170°C
Nádivka:
25dkg másla
20dkg mletého cukru...utřít
3dcl mléka
3dkg hladké mouky
1van.cukr...uvařit.
Vychladlé spojit a natřít na piškot. Polít čokoládovou polevou.
Ovocný koláč hrnkový
1 sklenka polohrubé mouky
1 sklenka hrubé mouky
1 sklenka krupicového cukru
½ sklenky oleje
1 sklenka kysaného mléka nebo podmáslí (popř. bílého jogurtu)
1 vejce
1 prášek do pečiva
čerstvé nebo kompotované ovoce
Drobenka:
100g másla
120g polohrubé mouky (dávám napůl s hrubou)
Z vejce, cukru, oleje, podmáslí, mouky a kypřícího prášku umícháme řídké těsto.
Rozetřeme je na vymazaný a strouhanou vysypaný plech, povrch poklademe ovocem,
posypeme drobenkou a pečeme v mírně předehřáté troubě asi 170 0C .
Tvarohové řezy
40 dkg polohrubé mouky Nádivka: 2 tvarohy
20 dkg tuku 1 vanilkový puding
15 dkg ml. cukru ¼ litru mléka
1 lžíce kakaa 3 žloutky
3 lžíce mléka 30 dkg ml. cukru
1 žloutek sníh ze 4 bílků
1 prášek do pečiva
Příprava: Tmavé těsto zpracujeme na vále a dáme ztuhnout.
Polovinu nastrouháme na vysypaný plech, dáme nádivku a postrouháme
druhou polovinu těsta. Pečeme na 180 stupňů.
Gruzinský medovník
Na těsto potřebujeme:
3 celá vejce
300g krupicového cukru
1 heru
3-4 lžíce medu.
1 lžičku jedlé sody
400g hladké mouky
Na krém:
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
300 g másla (kvalitního)
Ostatní info:-
- doba přípravy cca 1 hodinu
- doba pečení max. 7 min jeden plát !
- horkovzdušná trouba max. 150C, ostatní typy 160-170C dle zkušeností
Postup:- dáme si vařit na necelé 2 hodiny kondenzované mléko (v papiňáku stačí 3/4 hodiny)
- nachystáme si na pečicí papír šablony (obkreslíme kruh, srdíčko nebo třeba řezy asi na 7- 8 plechů (při tenké vrstvě i 10)
- odvážíme si mouku, přidáme sodu a cukr promícháme
- ve vodní lázni rozpustíme heru, poté přidáme med a vajíčka a chvilku to prošleháme (zatím by to mělo mít hodně tekutou konzistenci medové barvy
- po částech přidáváme sypkou směs a neustále šleháme
- poté ještě chvilku prošleháme
- těsto by mělo být spíše řidší, ale nemělo by téct (pokud se Vám povedlo husté, tak přidejte med) a zlatavé světlejší barvy
- těsto odstavíme z páry
- na nachystaných pečících papírech rozmažeme velmi tenkou vrstvu těsta tak, aby to cca 1 cm přesahovalo přes šablonu
- a dáme péct do mírně předehřáté trouby na 170C (horkovzdušná 140-150C dle Vašich zkušeností s troubou) na max. 7min.
- ještě horké vykrojíme ony tvary, pokud to zchládne tak ty tvary už nevykrojíte, láme se to!!! zbytky ořezaného korpusu si pomeleme a necháme na později
- až máme hotový i ten poslední plech necháme dobře zchládnout. (optimální je to nechat půl dne nebo celý den odležet na vlhku lépe se s tím pracuje
-ušleháme si změklé máslo přidáme již uvařené kondenzované mléko
- jednotlivé vrstvy namažeme krémem a to i poslední vrchní plát, posypeme pomletým zbylým korpusem a i boky.
Ještě jako typ každou 2 vrstvu krému můžeme posypat buď mletými ořechy nebo opraženými ořechy na kousku másla s cukrem dodává to zajímavější chuť
A nakonec slaná tečka aby jsme se nepřecukrovali :-))
Pečená rajčata
Rozpůlená rajčata bez jadřinců položíme slupkou na plech.
Přidáme :
sůl
cukr (trocha)
olej
utřený česnek
tymián
rozmarýn
pečeme cca 45min
Výborné. Po tom všem sladkém úžasná tečka.
Tak ať vám chutná. Pá.