Koláčová středa

01.10.2010 23:45

Nanukové řezy

4žloutky

8lžic teplé vody

25dkg cukru.......vše ušlehat

přidat:

10dkg mletých ořechů

20dkg hladké mouky

1/2 pr.do peč...lehce promíchat. Přidat sníh

ze 4bílků. Pečeme při  170°C

Nádivka:

25dkg másla

20dkg mletého cukru...utřít

3dcl mléka

3dkg hladké mouky

1van.cukr...uvařit.

Vychladlé spojit a natřít na piškot. Polít čokoládovou polevou.

 

 

Ovocný koláč hrnkový

1 sklenka polohrubé mouky

1 sklenka hrubé mouky

1 sklenka krupicového cukru

½ sklenky oleje

1 sklenka kysaného mléka nebo podmáslí (popř. bílého jogurtu)

1 vejce

1 prášek do pečiva

čerstvé nebo kompotované ovoce

Drobenka:

100g másla

120g polohrubé mouky (dávám napůl s hrubou)

Z vejce, cukru, oleje, podmáslí, mouky a kypřícího prášku umícháme řídké těsto.

Rozetřeme je na vymazaný a strouhanou vysypaný plech, povrch poklademe ovocem,

posypeme drobenkou a pečeme v mírně předehřáté troubě asi 170 0C .

 

 

 

Tvarohové řezy

40 dkg polohrubé mouky       Nádivka: 2 tvarohy

20 dkg tuku                                      1 vanilkový puding

15 dkg ml. cukru                               ¼ litru mléka 

1 lžíce kakaa                                    3 žloutky 

3 lžíce mléka                                    30 dkg ml. cukru

1 žloutek                                          sníh ze 4 bílků

1 prášek do pečiva

Příprava: Tmavé těsto zpracujeme na vále a dáme ztuhnout. 

Polovinu nastrouháme na vysypaný plech, dáme nádivku a postrouháme

druhou polovinu těsta. Pečeme na 180 stupňů.

 

Gruzinský medovník

Na těsto potřebujeme:

3 celá vejce
300g krupicového cukru
1 heru
3-4 lžíce medu.
1 lžičku jedlé sody
400g hladké mouky
Na krém:
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
300 g másla (kvalitního)
Ostatní info:-
- doba přípravy cca 1 hodinu
- doba pečení max. 7 min jeden plát !
- horkovzdušná trouba max. 150C, ostatní typy 160-170C dle zkušeností
Postup:- dáme si vařit na necelé 2 hodiny kondenzované mléko (v papiňáku stačí 3/4 hodiny)
- nachystáme si na pečicí papír šablony (obkreslíme kruh, srdíčko nebo třeba řezy asi na 7- 8 plechů (při tenké vrstvě i 10)
- odvážíme si mouku, přidáme sodu a cukr promícháme
- ve vodní lázni rozpustíme heru, poté přidáme med a vajíčka a chvilku to prošleháme (zatím by to mělo mít hodně tekutou konzistenci medové barvy
- po částech přidáváme sypkou směs a neustále šleháme
- poté ještě chvilku prošleháme
- těsto by mělo být spíše řidší, ale nemělo by téct (pokud se Vám povedlo husté, tak přidejte med) a zlatavé světlejší barvy
- těsto odstavíme z páry
- na nachystaných pečících papírech rozmažeme velmi tenkou vrstvu těsta tak, aby to cca 1 cm přesahovalo přes šablonu
- a dáme péct do mírně předehřáté trouby na 170C (horkovzdušná 140-150C dle Vašich zkušeností s troubou) na max. 7min.
- ještě horké vykrojíme ony tvary, pokud to zchládne tak ty tvary už nevykrojíte, láme se to!!! zbytky ořezaného korpusu si pomeleme a necháme na později
- až máme hotový i ten poslední plech necháme dobře zchládnout. (optimální je to nechat půl dne nebo celý den odležet na vlhku lépe se s tím pracuje
-ušleháme si změklé máslo přidáme již uvařené kondenzované mléko
- jednotlivé vrstvy namažeme krémem a to i poslední vrchní plát, posypeme pomletým zbylým korpusem a i boky.

Ještě jako typ každou 2 vrstvu krému můžeme posypat buď mletými ořechy nebo opraženými ořechy na kousku másla s cukrem dodává to zajímavější chuť

 

A nakonec slaná tečka aby jsme se nepřecukrovali :-))

Pečená rajčata

Rozpůlená rajčata bez jadřinců položíme slupkou na plech. 

Přidáme :

sůl

cukr (trocha)

olej

utřený česnek

tymián

rozmarýn

pečeme cca 45min

 

Výborné. Po tom všem sladkém úžasná tečka.

Tak ať vám chutná. Pá.