Růže a dráčci z listů

20.10.2010 22:56

Dnes jsme si hráli s listy. Je jich teď všude plno a co s nimi? Za chvíli jsou "dušičky" a tak jsme se učili  dělat růže do kytic, věnečků....

Tak jak na růže

Nejdříve si nasbíráme listí. My jsme měli  javorové, z platanu (je trochu tvrdší) a nejlépe se nám pracovalo s  Liriodendronem je měkký a poddajný, ale roste jen v podzámeckých a botanických zahradách. Ale úplně postačí javorové.  Vememe první list a ohnem napůl (vodorovně ) okrajem od sebe. Pokud jste už někdy dělali růžičky z krepového papíru je to velmi podobné. List smotáme, se současným mírným nabíráním, tak aby vrchní okraj listu který jsme ohli byl vevnitř. Pak postupujeme stále stejně ...Opět list ohnem přidáme k hotovému středu a stále dokola přidáváme a mirně řasíme až se nám  růže líbí  a je veliká jak jsme chtěli. Konec zamotáme  nití,  lepší je ale drátek  třeba včelařský.

Využijte barev  podzimu co nám nabízí a nechte vaše růže zazářit.

A jak na draky...

Opět nasbíráme listy a tentokrát je vylisujeme.  Z lepenky nebo tvrdšího papíru vystřihneme tvar draka jaký se nám líbí. Nemusí mít klasický  kosočtverec. Může to být i sluníčko, fantazii se meze nekladou. Z listů odstřihnem stopky(uschováme nevyhazujem). Z  rubové strany natíráme lepidlem (my měli herkules) a přikládáme na šablonku tak, aby listy přesahovali přes okraj . Tak zaplníme celého dráčka. Přesahující kraje ostříháme. No a máme skoro hotovo. Pak jen stačí kaštánek nebo bambulka prostě opět cokoliv vás napadne jako nos. očička  můžou být vystřižená z papíru a nalepená mi měli  kupované "koulející se". No a příjde na řadu  ta odstřihnutá stopka kterou použijeme na  pusenku. Vše jsme lepili  tavnou pistolí, je rychlá a drží . Pozor ať se nespáníte, lepidlo je opravdu velmi horké. Na střapečky jsme použili nažky z habru, ale opět se  fantazii meze nekladou. 

 

 

Další foto zde